Novosti

Kako izabrati barkod čitač?

Za očitavanje podataka iz barkoda potrebni su nam barkod čitači. Rezultati čitanja su precizno i točno očitani podaci? Ako odaberete čitač barkoda u poslovne svrhe, morate proučiti ne samo tehnologiju koju barkod čitač koristi za čitanje, već i kako će ta tehnologija služiti vašem poslovanju.

Pogledajmo pobliže kako suziti izbor i olakšati odluku o barkod čitaču koji zadovoljava vaše specifične potrebe.

Što je barkod čitač?

Barkod čitač funkcionira kao i svaki drugi ulazni uređaj i šalje podatke na vaše računalo putem kabela ili žice. Većina novijih skenera upotrebljava USB vezu za brzo i  jednostavno povezivanje i prijenos podataka. Cijene barkod čitača se mogu kretati od manje od osamdeset do nekoliko tisuća eura, ovisno o upotrebi i tehnologiji barkod čitača. Ako želite odabrati pravi barkod čitač, važno je zapamtiti da postoje dvije različite vrste optike ili barkod tehnologije koja može očitati 2 vrste barkoda.

1D ili 2D barkod

Barkod čitač koji ste odabrali mora zadovoljiti potrebe očitavanja barkoda. Koje vrste barkodova trebate očitavati? Obično ih se dijeli u dvije kategorije - 1D ili linearni barkod (poput tradicionalnog EAN-13 koda) ili 2D barkod koji može sadržavati znatno veće količine podataka, te uključuju poznate barkodove kao što su QR ili Data Matrix barkodovi. Za 2D barkodove potreban je barkod čitač temeljen na „imager“ tehnologiji, dok se 1D kodovi mogu očitavati s imager-om ili laserskim barkod čitačem. Ako najčešće očitavate EAN-13 barkodove, laserski barkod čitač ili linearni barkod čitač biti će dovoljan. Ako većinom očitavate 2D kodove ili ih planirate očitavati u budućnosti, trebat će vam „imager“ tehnologija.

Tehnologija

Laserski barkod čitač idealan je za upravljanje zalihama ili za očitavanje barkoda teško dostupnih proizvoda na visokim policama u skladištima. U povijesti je lasersko očitavanje barkoda bilo bolje od „imager“ tehnologije, ali najnovija „imager“ tehnologija znatno je smanjila tu prednost. 2D "imageri" imaju izvrsne mogućnosti višesmjernog očitavanja, što ove uređaje čini boljima za očitavanje pod različitim kutovima (operacije skladištenja i operacije skupljanja / pakiranja). Zebrini skeneri "produljenog dometa" također se odlučno bore s većim udaljenostima, npr. pri čitanju oznaka pozicija na visokoregalnim skladištima.

Žični ili bežični barkod čitači

Ovisno o vrsti povezivanja, čitači mogu biti žični ili bežični. Žični barkod čitači pogodni su za trgovine i rad uz pultove, a bežični čitači najbolji su za upotrebu u skladištu ili uz proizvodne linije gdje kabel može ograničiti kretanje. Za očitavanje teških i velikih predmeta koji se teško prenose bežični barkod čitači su najbolji izbor.

Uporaba

Laserski čitači barkoda vrlo su pogodni za čitanje u stacionarnim okruženjima i zbog mogućnosti očitavanja na daljinu, npr. u skladištima i proizvodnim pogonima. Međutim, ako se koriste u otežanim uvjetima, na otvorenom, u vrlo vrućim ili vrlo hladnim uvjetima, „imager“ barkod čitač čest je izbor radi bolje izdržljivosti i trajnosti. Za teške radne uvjete, Zebra nudi barkod čitače iz serije 3600. Imaju zaštitu od prašine i vlage u skladištu ili na otvorenom. Oni su robusniji u usporedbi s klasičnima koji su općenito namijenjeni uporabi u trgovini, ali su istovremeno i u višem cjenovnom rangu.

Blizina ili udaljenost – koliko blizu ćete očitavati?

Također ćete morati odlučiti na kojoj udaljenosti želite očitavati barkodove. Barkod čitači imaju ograničenu udaljenost očitanja u odnosu na ugrađenu optiku. To se može kretati od nekoliko centimetara do nekoliko metara za barkod čitače dugog dometa. Istovremeno ćete morati uzeti u obzir nekoliko čimbenika koji će utjecati na očitavanje - udaljenost čitanja, vrstu simbologije ili vrstu barkoda i veličinu barkoda kako bi se donijela najoptimalnija odluka.

Pitajte stručnjaka

Imate pitanja ili trebate savjet? Javite nam se, želimo pomoći.

Postavite pitanje

Pitajte stručnjaka

Imate pitanja ili trebate savjet? Javite nam se, želimo pomoći.

Postavite pitanje

Politika kolačića

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!